content

Zoeken naar bouwtekeningen van panden in Rotterdam

Kijk in de archiefwegwijzer bouwtekeningen om te zien uit welke perioden bouwtekeningen aanwezig zijn en via welke bron deze te raadplegen zijn.

Tekeningen kunt u inzien door een afspraak te maken.

Hieronder staat uitgelegd hoe u kunt zoeken door de pandkaarten, een veelgebruikte bron voor bouwtekeningen tot 2000. Hier staan alleen de verwijzing naar de dossiers waar de tekeningen in zitten, geen gedigitaliseerde tekeningen. 

Pandkaarten

Op een pandkaart staat de stichting (bouw) en de grotere verbouwingen aan ieder pand genoteerd. In deze dossiers kunt u meestal de bouwtekeningen van het pand vinden.

Het zoeken in het pandkaartensysteem gaat als volgt:

 1. Zoek het adres in het pandkaartensysteem waar u gegevens over zoekt. Druk vervolgens op ‘Zoeken’.
 2. In het scherm dat vervolgens getoond wordt, ziet u de resultatenlijst. Klik de ‘straatnaam’ aan, om de pandkaart in te zien. Indien er meer resultaten naar voren komen gaat het bijvoorbeeld om eerdere een splitsing, of om een gesloopt pand dat op hetzelfde adres heeft gestaan
 3. Bij openen van het resultaat komt u op de tweede pagina van de pandkaart uit. Hier ziet u een omschrijving van het dossier en het dossiernummer onder ‘registratuurnummer’. Een onderdeel van dit nummer is het jaartal. Dit staat vaak voor- of achteraan het nummer. In het voorbeeld hieronder is dit dossier uit 1959.
 4. Beoordeel of het dossier is bewaard. De volgende groepen zijn niet bewaard gebleven:
  • Alle tekeningen van Rotterdam van 1905-1940. Dit geldt ook voor de gebieden die in 1940 al deel uitmaakten van Rotterdam: Delfshaven, Katendrecht, Charlois, Kralingen, Hoogvliet en Pernis, en voor Hoek van Holland. (De tekeningen van Hilligersberg, Schiebroek, Overschie en Ijsselmonde zijn wél bewaard gebleven)
  • Alle tekeningen van de voormalige gemeenten Hoogvliet en Pernis (tot hun annexatie in 1934)
  • Alle tekeningen bij vergunningen voor kleine wijzigingen aan het pand.
 5. U kunt het dossier aanvragen met behulp van het nummer in de kolom registratuurnummer. U kunt dit telefonisch aan ons doorgeven. Mocht het nummerveld leeg zijn, dan heeft u voor het aanvragen de inhoud van de kolom ‘Datum en nummer der vergunning’ nodig.