content

Over ons

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. Onze bijzonder rijke collectie omvat honderdduizenden prenten, foto's, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken. Steeds meer informatie wordt alleen in digitale vorm bewaard. Hiervoor bouwen we een zogeheten elektronisch-depot.

Het Stadsarchief Rotterdam is een van de oudste en een van de grootste archieven van het land. Ons oudste stuk stamt uit 1201, het jongste stuk is de krant van gisteren.

De vele bezoekers op de locatie en via internet ondersteunen we in hun onderzoek naar bijvoorbeeld de familiestamboom of bouwdossier. Ook bij wetenschappelijke of andere actuele vragen waarvoor een archief van wezenlijk belang is, helpen we graag.

We zetten ons in om archiefbescheiden van de overheid die niet voor vernietiging in aanmerking komen in goede en geordende staat te bewaren en te ontsluiten. Naast deze wettelijke taak zien we het als onze opdracht de geschiedenis van Rotterdam te bewaren en zichtbaar te maken. We verrichten deze werkzaamheden met een 70-tal medewerkers, vele vrijwilligers en stagiairs.

Elders op deze website leest u meer over onze organisatie en de samenwerkingsverbanden waarin wij actief zijn.