content

Publiekspresentatie onderzoeksopzet koloniale en slavernijverleden van Rotterdam

20 juni 2019

Op 17 juni was in het Stadsarchief Rotterdam een publiekspresentatie over de opzet van het onderzoek ‘Koloniale en slavernijverleden van Rotterdam’. De bijeenkomst werd door ongeveer 30 belangstellenden bijgewoond.

Ter uitvoering van een motie van de gemeenteraad heeft Rotterdam het onderzoeksinstituut KITLV te Leiden gevraagd onderzoek te doen naar het koloniale en slavernijverleden van de stad. Het KITLV heeft vervolgens verschillende Rotterdamse partners, waaronder de Erasmus Universiteit en het Museum Rotterdam betrokken. Een klankbordgroep onder voorzitterschap van burgemeester Ahmed Aboutaleb zorgt voor de wetenschappelijke en maatschappelijke begeleiding.

Najaar 2020 zal het onderzoek worden afgesloten met de presentatie van drie boeken:

  • Een bundel artikelen over de koloniale geschiedenis onder redactie van Gert Oostindie
  • Een boek over het slavernijverleden van de hand van Alex van Stipriaan Luїscius
  • Een bundel met reflecties op de erfenissen van deze geschiedenis onder redactie van Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden

Tijdens de bijeenkomst op 17 juni gaven de verschillende onderzoekers een korte toelichting op de opzet van de drie boeken. Daarna was er ruime mogelijkheid voor vragen en debat vanuit de zaal.

Kijk voor de presentaties op de projectwebsite van het KITLV (onder de tab 'bijeenkomsten')