content

IFFR: Rotterdamse Videopioniers 1970-1990

15 januari 2019

25 januari is de Rotterdamdag op het International Film Festival Rotterdam. De hele dag zijn er in LantarenVenster Rotterdamse producties te zien. Het Stadsarchief Rotterdam organiseert de talk- en videoshow Rotterdamse Videopioniers 1970-1990 in zaal 3. Aanvang 18.15 uur.

Vanaf de jaren zeventig kwam video op als nieuw medium. In Rotterdam liep men internationaal voorop om hiermee te experimenteren. Televisie was destijds nog een medium waar je als maker niet eenvoudig toegang tot kreeg. Maar dankzij de eerste videocamera’s werd een geheel nieuw medialandschap gecreëerd. De daarop volgende decennia grepen allerlei activistisch geëngageerde groepen enthousiast de mogelijkheid aan om eigen journalistieke programma’s en items te produceren en op creatieve wijze te distribueren.

Van die collectieven is een deel van het beeldmateriaal bij het Stadsarchief gearchiveerd en gedigitaliseerd. In deze video- en talkshow laten we compilaties zien en komen de makers van toen aan het woord.

Onder leiding van journalist en videopionier Francisco van Jole kijken we naar werk van het Lijnbaancentrum, Videowerkplaats De Lantaren, het Videocentrum, Mediafront, Feministische Filmgroep Storing en Stadsjournaal Rotterdam.

Aan het woord komen onder anderen Wim Wiegmann, Bob Visser, Marijke van Eck, Henk Elenga, Adriaan Staal en Jacques van Heijningen.

RTM talkshow

Rotterdamse videopioniers 1970 - 1990Vrijdag 25 januari

LantarenVenster - zaal 3Aanvang: 18:15 uur (90 min.)

Gratis toegang

Kijk voor het volledige programma op de website van het International Film Festival Rotterdam.