content

Basisonderwijs

Louisa Balk laat de charters zien aan leerlingen, tijdens een rondleiding

In nauwe samenwerking met het onderwijs zijn het Stadsarchief en zeven andere instellingen uit Rotterdam een doorlopende erfgoedleerlijn aan het ontwikkelen. Deze leerlijn is gekoppeld aan 21ste eeuwse vaardigheden en heeft een website, getiteld “Ik in 010”. Op 8 maart vond de Kick-off plaats in de Diergaarde Blijdorp met als thema “Ik in 010- De stad als verhaal”. Oud-politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw opende de bijeenkomst voor leerkrachten van het basisonderwijs. In 2017-2018 kunnen meer basisscholen kennismaken met deze aanpak.

Voor herdenkingsprogramma’s met scholieren is het Stadsarchief in het schooljaar 2017-2018 een vaste partner.

Lesmateriaal met bronnen over het dagelijks leven in WO2

Bekijk het digitale lesmateriaal Rotterdammers in de oorlog dat het Stadsarchief Rotterdam samen met het Mariniersmuseum en het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam heeft gemaakt. Voorwerpen, foto’s, verhalen, filmpjes en dagboekfragmenten zijn ingedeeld in acht thema’s. Scholieren kunnen via het digibord in de klas kennismaken met het alledaagse leven in de moeilijke oorlogsjaren.
U kunt de pdf ook downloaden en per thema printen om in de klas te behandelen.

Monument voor 686 joodse kinderen met onderwijsproject

Op 10 april 2013 heeft burgemeester Aboutaleb een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 686 joodse kinderen die in de oorlog uit Rotterdam zijn gedeporteerd. Het Joods Kindermonument is ontworpen door architect Wim Quist en staat in de buurt van Loods 24 aan de Stieltjesstraat.
Bij de onthulling waren 686 leerlingen uit de bovenbouw van meer dan 50 basisscholen. Zij zijn voorbereid met het onderwijsproject Jij hoort in onze klas.
Het Stadsarchief heeft gezinskaarten en foto’s over de joodse kinderen aan de scholen geleverd. Ook dit jaar worden de joodse kinderen op school herdacht en kunnen nieuwe scholen meedoen.

Cultuurtraject basisonderwijs 2017-2018

Samen met het KCR worden dit jaar weer Brandgrenswandelingen georganiseerd, waarbij leerlingen van groep 5 en 6 kennismaken met erfgoed bij het Stadsarchief. Na een korte film en een rondleiding in het depot lopen zij onder leiding van gidsen van het Gilde een stuk van de brandgrensroute. Meer informatie hierover bij het KCR.

Het kofferproject

Samen met het Montessori Lyceum, het Erasmiaans Gymnasium, het Museum Rotterdam ‘40-’45 NU, De Vierambacht en de Pabo Thomas More Hogeschool ontwikkelt het Stadsarchief een project om basisscholen te laten kennismaken met de Tweede Wereldoorlog.
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs gaan onder begeleiding van de Pabo-studenten een les ontwikkelen voor leerlingen van groep 8 op basis van voorwerpen, documenten en foto’s uit het museum en Stadsarchief om daarmee aan te haken op het verplichte curriculum WO2.
In deze pilot staan de verhalen van kinderen in de oorlog in Rotterdam centraal, zodat de leerlingen zich kunnen inleven. Als de pilot succesvol is afgerond, kunnen meer scholen dit concept overnemen.