content

Straatnamen

Rotterdamse bestaande en verdwenen straatnamen met achtergrondinformatie zoals vastgesteld door de colleges van burgemeester en wethouders.

zoek een straatnaam

Wanneer u specifiek op zoek bent naar straatnamen in een bepaalde wijk, of straatnamen die zijn geformaliseerd door een bepaalde besluitnemer, kunt u bij het zoeken in de encyclopedie het beste gebruik maken van de Lijst van afkortingen en wijkcodes.

De straatnamencommissie draagt geen straatnamen aan die zomaar uit de lucht gegrepen zijn. Straatnamen verwijzen vaak naar de geschiedenis van een plek of passen binnen een gekozen wijkthema. Neem bijvoorbeeld het Hofplein, waarvan de naam herinnert aan de ridderhofstad Weena, die noordoostelijk van het huidige Hofplein was gelegen. Of het Wonderklauwpad in Hoogvliet, dat past binnen het wijkthema ‘vistuig’ en verwijst naar een voormalig vistuig voor de kokkelvisserij. Straatnamen worden ook veel gebruikt om belangrijke Rotterdammers te eren na hun overlijden. Denk maar aan Coen Moulijn en Pim Fortuyn, die beiden een eigen straat kregen. Maar er zijn meer manieren om stadsgenoten in de stad te eren.

Iedere straatnaam heeft een eigen verhaal, een eigen geschiedenis. In de database is allerlei informatie te vinden over de geschiedenis van straten en de vaststelling van de straatnamen. Tijdens het Radio Rijnmondprogramma ‘Vraag het de bieb’ belicht Wilma van Giersbergen, secretaris van de straatnamencommissie, een keer per maand een bijzondere Rotterdamse straat met een verhaal. Een overzicht van de behandelde straten is te vinden op de pagina Straatwijs.